Nieuws | Terugblik op 2017: Luchthaven Kortrijk-Wevelgem krijgt nieuwe vleugels in 2017
09-01-2018 (09:35)

 

Het jaar 2017 is voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem zoals verwacht een overgangsjaar geworden, maar het pad is geëffend om weer met groei aan te knopen.

De totaliteit van de trafiek was met 31.447 bewegingen 12,7% lager dan in 2016.
Het segment buitenlands zakelijk en commercieel verkeer, de zakenluchtvaart, viel relatief minder, met 4,2%, terug. Het is inderdaad vooral de daling bij de kleine luchtvaart en het segment scholing die bepalend geweest is. De luchthaven stelde bij vergelijkend studiewerk naar de oorzaak hiervan vast dat de markt van laatstgenoemde activiteiten al enkele jaren aan het krimpen is in gans het land en dit nu ook hier, met vertraging, voelbaar werd.
Andere factoren die dan weer alle luchtvaartsegmenten parten speelden waren ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar en ook op het eind van het jaar, toen mist of lage bewolking het vliegen, zelfs op instrumenten, beperkten. Denk aan november met elke dag regen of de op één na somberste maand december ooit.

In de loop van 2017 zijn door de luchthavenbeheerder zware inspanningen geleverd om, dankzij financiële steun van de Europese Unie (het agentschap GSA), het Provinciebestuur en niet in het minst het Vlaamse Gewest, een strategisch samenwerkingsakkoord met Belgocontrol  te kunnen sluiten om een nieuwe “instrument” (IFR) vliegprocedure te ontwikkelen. Belgocontrol is sinds 9 november 2017 inderdaad als gecertificeerd verkeersdienstverlener actief op onze regionale luchthaven.
Dit opent nieuwe groeiperspectieven! De luchthaven is klaar om het marktaandeel in de economisch belangrijke en boeiende sector van de zakenluchtvaart en de “general aviation” weer verder op te voeren.